Het is niet dat ik niet wil voelen, maar ik kan er gewoon niet goed bij komen. 

 

Je moet het “gewoon” maar even doorvoelen

 Tja of dat zo makkelijk is, mensen zeggen vaak “ja je moet dit gevoel wat je nu hebt maar gewoon voelen en ook nog doorvoelen. Jeetje lekker dan, voelen en ook nog eens doorvoelen poeh dat is nogal wat. Het simpelste maar tevens moeilijkste wat we maar kunnen vragen van iemand die dat nooit geleerd heeft. Wat als alles wat jij voelde er nooit mocht zijn en vooral gebagataliseerd werd. Niet piepen gewoon doorgaan toch? Voor niet zeuren over gevoelens. Je voelt je daardoor niet gezien, niet gehoord en ook nog eens heel klein gemaakt.
 
 
Ja en tuurlijk je mag er wel over praten maar echt doorvoelen daar is geen tijd voor en bovendien vind ik dat maar lastig dat is wat ze eigenlijk tegen je zeiden right? Niet met deze woorden, maar dat was wel de onderliggende boodschap die jij oppikte. Je ouders, grootouders, leraren en soms ook vrienden  ze  kunnen vaak niet met jouw gevoelens omgaan, omdat ook zij dat nooit geleerd hebben dus ja wat verwacht je eigenlijk van ze.
 
Vaak is dat omdat je het zelf ook niet kan. We hebben allemaal geleerd alles weg te stoppen wat we voelen. De pest is alleen dat al die ‘vervelende’ gevoelens de hele tijd opnieuw in ons systeem oppoppen om ons te leren over onszelf en onze patronen.  Ze komen zo uit je onderbewuste in je bewuste waar jij er vervolgens geen raad mee weet en ook geen zin hebt om te dealen met die shit gevoelens. Dat is waar het ook misgaat. Je raakt overspoeld en weet je geen raad meer met jezelf en ook niet met de gevoelens die de ander naar je uit.

 

 

 

Gevoelens willen gezien en gevoeld worden

Onze emoties en gevoelens komen niet voor niks naar boven. Het is een uitweg uit de hel waar je voor je gevoel vaak in vastzit. Maar wat als je van de hel op aarde, de hemel op aarde kan creëren door alleen maar te gaan zijn met wat je voelt. Dat klinkt super easy maar dat is het dus niet. Je hebt een gevoel of een emotie en daar focus je je aandacht op. Je hoeft er niks mee te doen. Het niet willen veranderen, maar gewoon alleen er laten zijn en het voelen.
 
Zijn met wat er is, is rete irritant. Zitten met dat wat zo ontzettend pijn doet, je veel verdriet brengt en je neerslachtig maakt, ja geen pretje natuurlijk, maar de enige uitweg is helaas er dwars doorheen. Ja ook ik heb net als jij al mega veel innerlijk werk gedaan en ook ik irriteer me regelmatig aan mijn gevoelens. Tja lief zijn voor jezelf zeggen ze dan. Ook zo’n dooddoener, maar wel waar natuurlijk. Als jij bewust bent van wat je denkt, voelt en ervaart dan zal je meer en meer loskomen uit je eigen gecreëerde patronen.
 
Alle drama in jezelf durven aankijken is niet leuk maar wel nodig als je uit je eigen doolhof wil. Het doolhof naar je kern, daar waar de stilte en de oplossing in jezelf ligt. Ja de oplossing zit niet buiten je maar in je. Vaak verzinnen we allerlei wegen die ons wegleiden van ons gevoel. Bypassen zijn we echt sterren in geworden. Vroeger gebruikte we dat om te overleven, maar tegenwoordig bypassen we ons een ongeluk om maar niet te hoeven voelen wat er wel gevoeld wil worden.

 

Verdoven en wegvluchten we doen het allemaal

We verdoven onszelf met facebook, instagram, youtube, netflix allemaal om maar niet te hoeven voelen. Of we hoppen van cursus naar cursus en training naar training om nuttig te kunnen zijn en vullen onze agenda’s maar in om geen leegte of eenzaamheid te hoeven voelen. Het is allemaal afleiding. Afleiding om niet te hoeven voelen. Waarom doen we dat toch? Vaak omdat we het onszelf diep van binnen niet waard vinden en ook vaak, omdat we niet echt willen leven. We zeggen allemaal van wel, maar ik kom er steeds meer achter bij mezelf en bij anderen die ik help dat ze nog steeds niet voor volledig leven hebben gekozen.
 
Delen van ons zijn gestorven en die mogen we aankijken en opruimen om weer volledig tot leven te kunnen komen. Oude patronen doorbreken en opruimen vergt veel, maar levert des te meer op. Volmondig ja zeggen tegen het leven vergt nou eenmaal erg veel moed. Het is letterlijk een strijd om leven en dood. Als je echt kiest voor leven en dan bedoel ik echt volledig leven en je hele levenskracht weer voelen dan vergt dat enorm veel moed. Het betekent namelijk diep diven in jezelf en ook alle moeilijke gevoelens en emoties omarmen.
 
Emoties en gevoelens  zoals pijn, verdriet, boosheid, jaloezie, afgunst, haat en tegelijkertijd ook liefde, geluk, enthousiasme en seksuele levensenergie weer durven voelen. Je bent een vat met mooie en minder mooie emoties en gevoelens en als ze er allemaal net zo veel mogen zijn kan jij pas vrij zijn en echt leven. De fijne gevoelens zitten vaak verstopt achter een dikke laag van verdriet, pijn, teleurstelling, afwijzing, boosheid en noem maar op. Pas als je deze gaat opruimen kom je vaker bij de fijne emoties en kan je echt volledig jezelf zijn en leven zoals dat de bedoeling is.

 

Voor volledig leven en geluk voelen is geen bypass

Voor volledig leven en geluk voelen is geen bypass, je kan niet net doen of je gelukkig bent als je dat niet bent en als je dat niet voelt. Daar is innerlijk werk voor nodig. Innerlijk werk is hard werken. Het moeilijkste maar tevens ook mooiste wat er is. Als jij jezelf beter leert kennen kan je dieper gaan voelen. Dieper voelen is dieper en intenser leven en beleven van je leven. Het gaat voorbij het denken en zit op het zijns niveau. Dan heeft je leven pas echt zin en betekenis, het moment dat jij levenszin krijgt en er voor jezelf wil en kan zijn.
 
Werken aan jezelf is het grootste kado wat jij jezelf en anderen mensen kan geven. Want een gelukkig mensen kan liefde en licht delen, zonder er wat voor terug te verwachten. Je hebt namelijk niks meer nodig als jij je van binnen heel voelt. Zolang jij nog een gebroken plaat op zet in jezelf zal jij je nooit heel voelen. Dus creer een nieuwe plaat en start daar vandaag mee. Wat is jouw broken record? Welk patroon of situatie herleef je keer op keer en waar start jij je dag mee op? Is het een broken record van alles wat je al kent en weet of ga je iets nieuws creëren. De keuze is aan jou.
 
 
Vind je het nog  lastig om zelf een nieuwe plaat te creëren en heb je hierbij hulp nodig mail me dan even op info@kristelvanlieshout of laat een reactie achter. Ik ben namelijk altijd heel benieuwd wat voor inzichten deze blog je gaf.
 
 
Hele fijne dag
 
 
Dikke knuffel en ben lief voor jezelf and shine bright like the diamond that you are
 
 
Liefs Kristel

 

 

 

Share This