Honderd ideeën

Mij lukte nooit iets echt, tenminste zo voelde het voor mij altijd. Ik had honderden ideeën, vond veel leuk, begon ook meteen overal aan. Zo had ik weer een nieuwe “hobby” of weer een andere studie, maar ik liet het ook vaak snel weer voor wat het  was. En zo snel als alle ideeën opkwamen, zo snel was ik ze ook weer beu. Ik maakte nooit iets af omdat ik of het geduld er niet voor had of het me gewoon meteen verveelde en de meeste tijd ging het gewoon niet snel genoeg naar mijn zin.  Mijn plannen zagen dan ook vaak het licht niet of ik stopte ze maar weer weg.  Vaak ook omdat iedereen er weer wat van vond en het mij onzeker maakte, dus hup weg idee. Ik liet me als HSP er altijd leiden door anderen omdat ik heel gevoelig was voor de mening van anderen. “Want ja wie was ik nou?”  Ik wist het werkelijk niet. Daarbij vond ik het mega belangrijk wat anderen van mij vonden.

Mislukte moestuintjes

Zo was dat hetzelfde met planten. Ik kon werkelijk echt geen plant goed in leven houden. Dan weer teveel water dan weer te weinig water. Het was gewoon niks voor mij en ze gingen gewoon steeds dood. En de echte reden dat ik het niks vond was vaak omdat het toch gewoon niet lukte. Want wat is er nu leuk aan iets dat toch nooit lukt. Maar ja,  ik had gewoon niet de kennis en niet het geduld om een plant in leven te houden.

Ik kon een plant dus al niet eens onderhouden, laat staan echt iets letterlijk uit de grond krijgen. Ook dit had ik vaak geprobeerd met van die moestuintjes van de Albert Heijn. Je kent ze vast wel. Ik begon steeds ijverig, en dan kwam er wel wat uit, maar het ging of schimmelen of ik had ze weer eens verzopen. Mission failed. “Mij lukt ook nooit echt iets” werd mijn overtuiging. Helemaal nergens op gestoeld maar goed zo dacht ik nou eenmaal.

Niet gemaakt voor ondernemerschap

Ik begon in 2007 heel enthousiast aan mijn eigen bedrijf met Herbalife, want ik wilde ook wel eens geen geldzorgen meer hebben en gewoon lekker kunnen doen waar ik zin in had zonder naar geld te hoeven kijken. Ik wilde veel geld verdienen om niet meer afhankelijk te zijn van een baas of erger nog van een partner, maar tijdens mijn ondernemerschap merkte ik toch wel veel confrontatie met mezelf.

Mijn onzekerheid, het feit dat het weer eens niet snel genoeg ging en de meningen van anderen om me heen werden me teveel. Ik voelde me zo onzeker als ik weer eens een nee te horen kreeg, voelde me steeds afgewezen en daarbij had iedereen er zijn mening al over klaar als ik begon over Herbalife. “Ach die shakes dat is toch allemaal onzin, je moet gewoon gezond eten en daarbij denk je toch niet echt dat je daar goed geld mee kan verdienen”

Uiteindelijk heb ik me laten leiden door mijn onzekerheid en de mening van wat anderen mensen, dat het mij niet ging lukken om een succesvol bedrijf neer te zetten. Ik was gewoon niet gemaakt voor het ondernemerschap en niet goed genoeg. Zo dacht ik toen, weer een overtuiging dus.

Drie burnouts verder…

Maar ja toen ik telkens uitviel in een “normale”baan, doordat ik zoveel last had van mijn fibromyalgie klachten had was ik er klaar mee. Ik wilde niet steeds voldoen aan wat bazen van mijn wilden. Het altijd maar goed willen doen, iedereen tevreden willen stellen en die lat voor mezelf zo hoog leggen, dat nekte me steeds. Ik voelde me zo’n nul, zo niets meer, ik telde niet meer. Fysiek trok ik het dan ook gewoon niet meer. En nee niet omdat ik niet wilde, maar omdat het gewoon niet meer ging.

Meerdere burnouts verder bedacht ik me dat ik toch echt nog meer aan mezelf mocht gaan werken, want waarom liep ik toch steeds vast en kreeg ik zoveel fysieke klachten dat ik steeds uitviel. Tijdens een re-integratie traject startte ik een psychosociale HBO studie waarvan ik ook daar weer dacht dat ik het niet kon, omdat ik dacht dat ik niet slim genoeg was en  daarbij kwam ook mijn onzekerheid of ik dit niveau wel echt aankon. Mensen zeiden vaak “Ja Kristel jij kan geen mensen helpen, want jij bent veel te gevoelig en je neemt alle ellende mee naar huis” Wat een bullshit, zo weet ik nu. Dit kan je namelijk gewoon leren. Loslaten van energie en problemen van anderen bij de ander laten. In je eigen energie blijven. Allemaal te leren.

Ik begon dus toch mijn studie om mensen te gaan coachen en counselen. Nou al snel haalde ik achten en negens dus ach, ergens ging er ineens echt iets goed. Zie je wel, als ik maar doe waar ik blij van word. Ik kon het dus wel en dat wist ik diep van binnen ook wel. Eindelijk Iets wat lukte, iets wat interessant was en ik begon tijdens mijn derde leerjaar gewoon mijn eigen bedrijf, dit ook weer tegen het advies van vele mensen in. Mensen om me heen zeiden “Kan jij dat al wel? een eigen bedrijf starten is moeilijk, je bent nog niet klaar met je studie. Coach zijn in deze tijd? er zijn er al zoveel”. Tienduizend redenen waarom ik niet zou moeten beginnen volgens anderen, ik werd er ook boos van, maar gelukkig sloeg ik ze allemaal in de wind. Dit waren niet langer mijn overtuigingen. Ik was zo vast besloten me niet meer te laten leiden door meningen van anderen en gewoon te gaan voor mijn eigen geluk. De beste beslissing ooit natuurlijk! Als je iets ECHT wilt, ga er dan voor!

Van bijstand naar eigen bedrijf

Ik was inmiddels in de bijstand beland en ik wilde hier echt met spoed uit. Ik was inmiddels zo klaar met het ophouden van mijn handje voor geld. Ik wilde gewoon onafhankelijk zijn, mijn eigen boontjes doppen. Ik nam een lening en startte mijn eigen bedrijf. Ik wilde het grondig aanpakken en dus investeerde ik in kennis over hoe dit te doen. Ik nam verschillende succesvolle business coaches in de arm. Want ja je moet het natuurlijk wel leren van de beste, dat is mijn motto! Inmiddels bestaat mijn bedrijf nu 1 jaar en groeit het heerlijk. En was het makkelijk het afgelopen jaar, hell nee,  wat een gevecht was het soms. En waarom? Ik wilde te snel, meestal zo’n ding wat ik heb.  Ik wilde namelijk zo graag dat het snel groeide en dat het precies zo ging als ik wilde. Maar goed ik heb altijd geleerd dat goed werk tijd nodig heeft. Maar een ding heb ik echt geleerd, gewoon doorzetten en niet opgeven.

Iedereen met doorzettingsvermogen kan het!

Zie hier de metafoor van mijn fysieke plant die ik zojuist gekweekt heb (zie afbeelding 🙂 ). Of moet ik zeggen plantje. Ik heb nu een plantje maar dit wordt een enorme grote en sterkte advocado plant vol liefde, warmte en aandacht gekweekt, omdat ik hier alle vertrouwen in heb. Dit plantje heb ik helemaal zelf groot gekregen, het is het eerste wat ik zelf vanuit een pit heb op laten groeien. Het eerste wat gelukt is. Het staat synoniem voor mijn bedrijf. Dat is nu ook nog niet groot, maar dat moet ook groeien.

In de kern zit er namelijk potentie om groot te worden en dat gaat ook gebeuren, want mijn volledige Ziel en zaligheid zit erin. Met voldoende aandacht, liefde en doorzettingsvermogen, lukt alles. En nee dat alles gaat zeker niet van een leien dakje maar het groeit wel gestaag. Niet zo snel als ik zou willen misschien, maar hé Rome is ook niet in een dag gebouwd en lopen leerde ik ook niet in een dag. Mijn boodschap is dan ook doe wat je wil en probeer gewoon uit, durf te vallen en sta weer op. Soms mag je best even blijven liggen als je maar weer opstaat. Je wordt namelijk steeds een beetje sterker. En als ik het kan opkrabbelen uit alle ellende kan iedereen dat!

Een bedrijf opbouwen is als een plant kweken

Eerst plant je een zaadje,

Dan geef je het water, licht, warmte  aandacht

Dan moet je wachten, soms heel lang voordat er iets gebeurd

Dan langzaam breekt de schil van het zaadje open aan de onderkant

Dan komen er langzaam wortels uit, dit vormt het fundament en hoe sterk het wordt

Dan breekt de bovenkant open en komt er ook een stengel uit

Yes, je bedrijf is uit de grond en je plant ook

Dan groeit de steel  langzaam of snel

Dan komen de blaadjes en bloeit en groeit je bedrijf

En dan moet je er goed voor blijven zorgen en het water, licht en aandacht blijven geven

Wat heb je hiervoor nodig: Een goed idee, vertrouwen dat het gebeurd door er alles voor te geven, veel geduld, doorzettingsvermogen en aandacht.

Herken jij je in mijn verhaal? Laat een reactie achter in de comments 🙂

Laat jij je nog vaak tegenhouden door anderen of door je eigen onzekerheid?  Wil jij ook echt iets laten lukken in jouw leven?

Vraag dan een gratis POWER sessie met mij aan en kom erachter waar jou potentieel ligt

 

Share This