Wil je de waarheid ECHT horen? Wat een bullshit!

Een HSP heeft een subliem invoelend vermogen. Dit wil zeggen dat een HSP als voelt wat er in de ander speelt terwijl diegene daar zelf nog niet bewust van is. Dit resulteert vaak in onbegrip naar jou toe. Dit komt omdat jij als HSP vaak voelt en ziet wat er in de ander leeft. Je voelt de ander zijn pijn, woede en verdriet en dat is niet altijd fijn of handig. En vaak als je het uit voel je automatisch weerstand bij de ander omdat die ander daarop geblokkeerd is. Diegene ziet en voelt dit nog niet zoals jij dat doet. Je kan dus niet volledig eerlijk zijn, maar het is goed om het wel te zijn. De ander zal gekwetst zijn, maar dat is niet jouw verantwoording. Toch is dit voor een HSP echt moeilijk omdat je zoveel rekening wil houden met de ander kan je daardoor niet volledig eerlijk durft te zijn. Soms kun je ook besluiten om het later te zeggen als die ander er klaar voor is, maar dat ligt eraan wat het met jou doet. Als het jou zo hoog zit dat je voelt dat je niet anders kan dan moet je het gewoon eruit gooien. Het feit is dat je vaak niet tegen afwijzing kunt en het daarom maar met omwegen brengt, bang om uit de gratie te vallen.

Waarheid of schijnheiligheid

Dit afwijzingsstuk en er niet meer bij horen doen pijn en daar mag je dan dus echt naar gaan kijken en het gaan voelen. Eens aangekeken en gevoeld zal je merken dat je zelf sterker wordt en wel gewoon de waarheid kan zeggen, omdat je de reactie van de ander er kan laten zijn. Ongeacht hoe de reactie ook is van de ander. Je mag dus zelf eerlijk zijn en ook blij zijn als anderen eerlijk zijn naar jou. Ga niet gelijk in de verdediging of in de aanval. Laat het er zijn. Eerlijkheid duurt het langst zeggen ze wel eens, maar de waarheid mag vaak niet gezegd worden. Er zijn er velen die schijnheilig in je gezicht doen en achter je rug om lullen of een mes in je rug steken. Dus ik hou van eerlijke mensen, niks geen filter, niet lopen op eierschalen, gewoon zeggen wat je voelt. Dat de ander de waarheid niet aan kan is het probleem van de ander, niet van jou dit heeft niets met hooggevoeligheid te maken. Ik ben ook HSP maar gebruik het nooit en te nimmer als excuus om mijn gedrag goed te praten. De waarheid mag gezegd worden. Je hoeft hem niet mooi te verpakken.

Oude koeien zijn best taai, herkauw jij ze?

Mensen zeggen wel vaak dat ze de waarheid willen horen, maar in feite is dit is echt complete bullshit. Mensen willen de ECHTE waarheid niet horen. Nee de waarheid is pijnlijk en mag niet gezegd worden, het moet allemaal poezelig en lief zijn, zoete woorden dat willen we horen toch? Nou geef mij maar de pijnlijke waarheid. Kijk ik vind de waarheid ook moeilijk hoor en ben soms ook niet blij met de dingen die ik naar mijn hoofd geslingerd krijg. Het zegt alleen altijd iets over degene die wat uit en wat er in die ander dus leeft. Als mensen je dan toch ergens op willen wijzen en je vind dit moeilijk om te horen dan kan je gewoon zeggen, “Hey bedankt,  ik vind het niet zo leuk om te horen maar ik ga er naar kijken” Kijk dat is verantwoording nemen voor je eigen gevoel en niet gelijk projecteren naar de ander, ja maar jij… Onderzoek daarna waarom je het niet leuk vind om te horen en kijk dan of het wel echt klopt voor jou, misschien heeft die ander wel een gevoelige snaar geraakt. Oude pijn, oud verdriet, ouwe koeien die je al tachtig keer herkauwd hebt, kijk eens naar die koeien, wat willen ze zeggen tegen je behalve boehoehoe 😉

Zelfliefde heb jij dat genoeg?

Heel vaak zijn we maar lief en aardig, omdat we bang zijn om afgewezen te worden of niet aardig meer gevonden te worden door anderen, dus er zit afwijzing achter. Je bent bang om niet goed genoeg te zijn, om niet geteld te worden om er niet meer bij te horen om uitgekotst te worden. Daarom zeggen we niet de ECHTE waarheid en wat we ergens over denken of voelen. Nee verbloem het maar lekker. Je kan het ook met sarcastische humor doen, dat werkt ook goed, alleen ook dat zegt veel over de persoon die dat doet. Met sarcastische humor,  etaleer je eigenlijk je eigen pijn, onderdrukking van je woede en verdriet omdat het er niet mag zijn. Denk daar maar eens over na. Je voelt jezelf een niks, een nul en niet goed genoeg van binnen. En weet je wat daar tegen helpt, ZELFLIEFDE. Ja daar heb je hem weer, je houd gewoon niet echt genoeg van jezelf, daarom wil je andere mensen pakken op hun woorden en naar beneden halen om er vervolgens zelf beter uit te komen. En echt we hebben al deze kanten in ons hoor ook ik, ook ik ben niet perfect en dat is oke. Ik heb me hier ook wel eens schuldig aan gemaakt, vooral als ik boos was, maar dan reageerde ik dus vanuit pijn meestal verdriet wat eronder zat, omdat ik niet genoeg van mezelf hield.

Spuw je gal niet naar mij!

Ik hoor wel eens vaker “jij vult alles in voor mij” maar dan denk ik “Nee dit zeg je alleen omdat je voor jezelf wilt goedpraten dat het niet zo is wat ik zeg, je wil de echte pijnlijke waarheid niet horen. Je kan je eigen gevoel wat je hierover hebt niet aan en spuwt je gal dan naar mij. Ik voel namelijk heel goed aan waar de pijn bij de ander zit. Ik trigger vaak reacties omdat ik zo eerlijk ben, niet altijd bewust, maar soms ook wel. Soms wil ik gewoon een reactie uitlokken. Dat wordt me niet altijd in dank afgenomen, behalve door de mensen die bereid zijn om ook net als ik in hun eigen koker te kijken. Dus niet door hun gal naar mij  te spugen maar gewoon heel fair naar zichzelf te kijken in waar zij zich nu zo geraakt door voelen. Zoals Eckhart Tolle zo mooi zegt. Het pijnlichaam wordt geraakt. Het pijnlichaam is een soort monster in jouw wat slaapt, een draak die vuur spuwt. Eens geraakt en wakker gemaakt, reageer je vanuit je pijnlichaam en wordt je boos op de ander. Maar goed neem dus verantwoordelijkheid voor al je emoties en gevoelens en projecteer ze eens wat minder op anderen, maar kijk er eerst na voordat je reageert. Laat iets eens eerst echt binnen komen. Jij kan niet bepalen wat de ander zegt, wel wat jouw reactie daarop is. Durf gewoon zuiver te communiceren. Al is dat echt een hele kunst weet ik van mezelf en een leerproces.

Jij bent de enige die 100% verantwoordelijk is

Ben in ieder geval 100% verantwoordelijk voor je eigen woorden en daden en neem anderen zoals ze zijn. Los je eigen shit op en projecteer ze niet steeds op anderen. Ben eerlijk naar jezelf en naar anderen. Echt eerlijk bedoel ik dan. Durf ook naar je eigen leugens en bullshit te kijken. De ander is namelijk jouw spiegel en helpt jou om jezelf te leren kennen en te kunnen ervaren. Je kan jezelf namelijk niet ervaren in je eentje. De meeste mensen projecteren hun pijn, verdriet, woede, boosheid op de ander, want de ander is de schuldige en heeft het allemaal gedaan. Boehoehoe poor me- modus geactiveerd. Kijk en eerlijk ik heb deze modus ook vaak gehad hoor, toen ik nog niet beter wist en nog volledig vanuit pijn acteerde. Ik was ook boos op anderen en wat ze mij aandeden, zat volledig in de poor-me- modus en dat is ook niet erg als je er maar niet in blijft hangen. Als je je namelijk compleet identificeert met deze rol, dan is het geen rol meer die in je repertoire hoeft in te zetten, maar dan kan je er bewust voor kiezen om deze niet in te zetten, maar een andere rol in te zetten. Of geen rol, dat is nog beter. Gewoon 100% je ECHTE jij zijn! Puur en oprecht! Ontmantel al deze stukken in jou, het helpt je om liefdevoller voor jezelf te zijn en voor je omgeving. De omgeving kan er niks aan doen dat jij niet lekker in je vel zit en steeds uithaalt om je eigen pijn te verbloemen.

Wat huist er in jou en who rules in jouw wereld?

Kijk in ieder van ons huist een calimero, een held, een saboteur, een manipulator maar weet ook dat je zelf kan kiezen wat voor rol  je ze laat spelen in je toneelstuk wat het leven heet.

Welke hoofdrolspeler heb jij?

Het slachtoffer, De perfectionist, De clown, De strijder, De held, De sarcast, De draak, De pleaser of 1 van de duizend andere rollen.

Dus communiceer eerlijk en duidelijk

Geen verborgen agenda

Puur en oprecht

Waar heb jij het meeste last van? Welke rol en wat voor gedrag van anderen stoort jou enorm? Heb je hulp nodig om je eigen maskers te ontmaskeren en je leven een stuk makkelijker te maken?

vraag dan een gratis POWER sessie aan of laat een reactie achter in de comments

 

 

Share This