Loslaten hoe doe ik dat dan?

Loslaten het wordt zo makkelijk gezegd eigenlijk. Maar hoe doe je dat dan eigenlijk en hoe weet je wat je in godsnaam los moet laten?Loslaten is eigenlijk niks anders dan accepteren wat is.

Ook dat is te makkelijk gezegd, want hoe kan je accepteren wat er wel is als je dat niet volledig zo voelt en eigenlijk iets wil dat er niet is of beter gezegd nog niet is?

Soms lukt loslaten nog niet

Vaak willen we iets wel loslaten maar lukt het simpelweg niet, omdat iets in ons het nog niet kan loslaten of soms is het ook daar de tijd nog helemaal niet voor. Loslaten heeft tijd nodig en gebeurd niet ineens.

Loslaten is een proces en het een kan nu eenmaal sneller losgelaten worden dan het ander. Het ligt er ook helemaal aan wat voor proces het is en hoe diep het geworteld zit in jou.

Frustratie tot op het bot

Als jij bijvoorbeeld iets of iemand wil loslaten en dat lukt maar niet dan kan dat erg frustrerend zijn. Het kan je tot op het bot frustreren, maar de vraag is waarom? Waarom frustreert of irriteert iets jou zo?

Als je dat kan opschrijven of kan uitspreken dan kun je kijken waar hem dat precies in zit. Door te gaan schrijven of het uit te spreken evt op de recorder van je telefoon. Zo zit het in ieder geval niet meer in je systeem en ben je al een stapje verder in je bewustzijn op wat je dwars zit en waarom loslaten zo moeilijk is voor je.

Een patroon blijft zich herhalen zolang het nog nuttig is

Zolang jij er nog een gewin uithaalt zal dit patroon zich blijven herhalen in je leven. Er zal altijd een gelijksoortige energie op je pad komen totdat je het patroon doorziet en het kan veranderen.

Als je je bewust wordt waarom je niet kan loslaten of welke gedachten, emoties en gevoelens eronder liggen kan je het patroon herkennen en doorzien. Dan is de volgende stap om er anders mee om te gaan.

Gun jezelf genoeg tijd

Rome is ook niet in 1 dag gebouwd toch? Dus iets afleren en iets nieuws aanleren lukt ook niet meteen. Een patroon is niet van vandaag op gister in jou geslopen dus dat zal ook niet zo snel weg gaan als jij zou willen. Oud gedrag aanleren en nieuw gedrag aanleren kost veel tijd.

Je kan jezelf de vraag stellen wat biedt degene jou of wat haal jij nog voor profijt uit de situatie waar je in zit? Oftewel wat is je verslaving nog die eronder zit? Is het iets dat alleen die ander kan bieden? Of kan je het ook jezelf geven en je eigen behoeften opvullen zonder dat je de ander daarvoor nodig hebt?

Wat kom je nog tekort wat je bij de ander zoekt?  Is het liefde, warmte, troost, comfort, veiligheid, vrijheid, geluk of wat is het voor jou?

Waarom buiten jezelf zoeken

We hebben alles al in onszelf dus waarom buiten onszelf zoeken zou je denken 🤔 en toch doen we dat bijna allemaal. We hebben allemaal het gevoel van niet heel te zijn. Terwijl we dat natuurlijk in de kern al wel zijn. We voelen het alleen vaak niet zo.

En jij bent niet de enige gelukkig, ik doe het ook en ik weet het allemaal zo goed net als jij waarschijnlijk. Ik heb de kennis en toch lukt het mij ook gewoon in bepaalde situaties nog niet of met sommige mensen niet zo goed als ik zou willen.

De les is nog niet volledig geleerd

Als iets blijft hangen of herhalen is daar natuurlijk een reden voor. De les is nog niet volledig geleerd en daarom herhaald deze les zich, totdat je het zo zat bent of er zo moe van wordt dat je niet meer anders kan.

“Lesson will be repeated until lesson is learned” Herhaling is gewoon nodig voordat we echt heel erg klaar zijn met een gevoel. Bij mij kwam het vaak zo ver dat ik er kotsmisselijk van werd. Iets met grenzen overschrijden noemen ze dat 😉

Najagen van zaken die we willen

We zoeken allemaal naar liefde, naar geluk, naar vrijheid naar meer zingeving, naar meer geld en we jagen achter alles aan maar wat als alles al in ons zit en er niks is om na te jagen? Wat zou dat een rust geven is het niet.

Voor mij wel, maar goed dat blijft een uitdaging ook als je al heel veel innerlijk werk hebt gedaan en je jezelf toch wel zo onderhand lijkt te kennen. Maar wat als dat wat je zoekt en najaagt al in jou te vinden is?

En dat jij daar nu nog niet volledig bij kan of geen toegang tot hebt, omdat je het simpelweg nog niet kan voelen? Soms is iets namelijk nog te vroeg en heeft het meer tijd nodig. Neem die tijd dan ook gewoon.

Zet het getetter van je ego stemmen even op mute 

Je mag mild zijn voor jezelf en de strenge commentator in je hoofd gewoon even stil zetten of dimmen. Of luister eens goed naar wat ze zeggen. Zijn deze stemmen wel van jou of zijn ze van je vader, moeder, leraren of iemand anders.

Jezelf liefdevol toespreken is beter plan, maar als de bestraffende, beperkende stemmen nog te luid zijn lukt dit vaak niet. Stemmen zoals “je hebt dit nog steeds niet goed gedaan” of “waarom doe je dit nou toch steeds weer” zijn dan niet echt helpend.

Ben niet zo streng voor jezelf

Vaak is onze selftalk niet zo mild. Je kan beter zeggen. “Oke, ik ben me bewust van wat ik doe en het draagt niets bij aan mijn leven dus ik doe het volgende keer anders.” En lukt het niet meteen wees dan niet boos op jezelf maar gun jezelf tijd en herhaal de zin dat het voor nu oké is en je het volgende keer anders probeert te doen.

Eigenlijk is het heel simpel, meestal weet je wel wat echt goed is voor jou op dit moment, maar ben je bang om een bepaalde beslissing te nemen omdat daar bepaalde consequenties aan zitten die je nog niet kan dragen.

En iets loslaten niet wetende wat ervoor terugkomt kan heel veel onzekerheid en onveiligheid geven. Dan komt vertrouwen om de hoek kijken. Dus kan jij erop vertrouwen dat jij altijd precies zal krijgen wat je nodig hebt. Dat je precies krijgt wat goed is voor jou?

De juiste timing

Het komt niet wanneer jij wil, maar wanneer het tijd is voor je proces. En dat het altijd op het juiste moment al zal je dat zo niet ervaren. Dus eigenlijk als jij klaar bent om een proces volledig toe te laten en te integreren zodat het jou niet meer onder controle heeft, dan ben je er. Eenmaal uitgewerkt in jou dan zal het patroon niet meer triggeren en ben je vrij.

Vertrouw op jezelf

Laat los wat jou niet meer dient

Ontvang wat er komt

En ben blij met wat er is en met wat en wie je in je leven hebt op dit moment🥰

Innerlijk werk is gewoon grote schoonmaak houden

Innerlijk werk is gewoon opruimen van dat wat jou niet meer dient. Meestal zijn dat oude gedragspatronen die jou altijd hebben gehouden waar je bent, meestal om te overleven en vaak was jij je er niet bewust van.

Om te groeien is het nodig dat jij de oude patronen in jou gaat zien, voelen en volledig ervaar en integreert. Pas als je dat kan dan kan je ze ook accepteren en dan loslaten, maar eerst moet de lading ervan af zijn.

Zolang er nog lading op een gevoel zit is het niet klaar

Als jij om iets wat gezegd is of gezegd wordt nog steeds een heftige reactie geeft of voelt zoals boosheid of verdriet dan weet je dat je nog niet klaar bent en mag je eerst met dat gevoel gaan zijn. Emoties en gevoelens zijn een richtingaanwijzer dus luister hier goed naar en ga ermee zijn.

Je hoeft je emoties alleen maar te observeren en er niets mee te doen. Gewoon volledig toelaten. Eenmaal gevoeld en doorleeft laten ze jou los en ben je vrij van een bepaalde pijn, verdriet of angst.

Hoe krijg je wat je wil?

Oude gedragspatronen heb je niet meer nodig. Je hebt die emoties, gevoelens of gedachten dan niet meer nodig om te krijgen wat je nodig hebt. Het was een oude manier om iets voor elkaar te krijgen en nu kan je een nieuwe betere en liefdevollere manier aanleren om zaken voor elkaar te krijgen. vaak gewoon door te vragen waar je behoefte aan hebt.

Dan moet je natuurlijk wel eerst de behoefte voelen en daar connectie mee maken. Pas als je weet wat je nodig hebt en wat je voelt dan kan je het ook uiten of vragen aan de ander. Die het jou dan vervolgens wel of niet zal geven.

Wat vond je van deze blog en herken je wat ik schrijf? Zit jij momenteel ergens in vast. In je relatie, je business of op een ander vlak. Neem dan even contact met me op of boek een Power/Healing sessie klik hier

Heb je inzichten laat ze dan even achter

Liefs en een fijne dag vandaag

Share This