Beslissingen kan je altijd terug draaien

Als je een beslissing wilt terug draaien omdat deze niet goed voelt. Dan kan dat gewoon. Je hoeft jezelf niet te verklaren, voor niemand. Meestal ben je geneigd om jezelf continu te verdedigen, omdat je de ander wilt overtuigen en wilt laten weten waarom je iets voelt. Dat is helemaal niet nodig. Als jij voelt dat iets niet goed voelt moet je daar gewoon naar luisteren. Ik ga even iets met jullie delen, iets wat ik regelmatig mee maak sinds ik coach ben en helemaal sinds mensen weten dat ik heel veel kennis over business heb. Het is een boodschap voor de coaches onder ons die ook heel veel geven en weinig terug krijgen. Iets wat ik van eerder herken en soms nog wel heb hoor, maar gelukkig steeds minder. Wat eigenlijk een duidelijke boodschap en test van het universum is over hoe je JA kan zeggen tegen jezelf en NEE tegen de ander zonder je schuldig te voelen. Schuldig voelen daar heb je niks aan. Je maakt er jezelf klein mee en het baat niet.

Irritatie als mensen je vast zetten

Ik merk altijd dat ik geïrriteerd raak als mensen mij vast willen zetten. Alles in mijn lijf schreeuwt dan, NEEEEEEE. Ik merk dat veel mensen helemaal niet met hun gevoelens om kunnen gaan. Zoals boosheid, verdriet, afwijzing en het meteen persoonlijk nemen als ik zeg wat ik voel en waar het op staat. Dat voelt echt heel gevangen en vervelend want ik ben niet verantwoordelijk voor de reactie van de ander. Die ander moet zelf kijken wat hem zo raakt. De meeste mensen kunnen dat nog niet en nemen geen verantwoordelijkheid over hun eigen gevoel. Ze geven liever de ander de schuld. Het komt dus door de ander. Dit is echt super irritant en daar raak ik dan weer geïrriteerd door, want ik denk dan “neem verantwoordelijkheid voor je eigen emoties en gevoelens.” en laat mij met rust. Zo ook deze man waar ik nu wat over kwijt wil.

Wat wil iemand echt van je?

Ik sprak af met een man die reageerde op een artikel van mij. Hij is ook een coach. Hij stuurde “oh interessant artikel Kristel ik denk dat wij eens koffie moeten drinken om het hier over te hebben.” Dus dat vind ik dan leuk en ik onderneem meteen actie, want ja actie in de taxi brengt je verder. Nu denk ik echt “why wil je zo graag koffiedrinken met mij”??!! Maar goed dat dacht ik toen dus niet, want ik zag er geen kwaad in. Ik sprak dus met hem af. Ik merk al dat hij heel erg van de regels is en graag bepaald hoe de dingen lopen en hij weet zelfs een koffietent een uur bij hem vandaan, oké denk ik hoe vaak ga jij wel niet koffiedrinken dan  We spreken in het midden af allemaal heel schappelijk zou je zeggen, maar dan gebeurd er wat in mij. Er voelt iets niet goed en ik kan het niet duiden. Dan beginnen mijn gedachten te razen “Wil ik dit eigenlijk wel? Waarom spreek ik met hem af?” Ik weet 1 ding zeker, ik heb er geen fijn gevoel bij. Ik denk wat gaat dit MIJ eigenlijk opleveren? What’s in it for me? Want geven en nemen moet gewoon in balans zijn en vaak is het dat niet en zeker bij HSP niet omdat je het allemaal zo ontzettend graag goed wilt doen voor anderen en waarschijnlijk net als ik een enorme gever bent. Je vergeet jezelf dus en dat is niet goed.

Ik betaal ook gewoon voor mijn kennis als coach zijnde

Het feit wat ik vaak voorbij zie komen bij coaches is dat ze zoveel kennis en kunde maar gratis weggeven. Dat doe ik ook hoor, ik deel zoveel kennis met anderen waar ik uiteraard zelf wel voor betaald heb. Meestal leren ze heel veel van mij en komen gewoon even energie tanken en adviezen vragen en gaan vervolgens weer weg. En dat advies en die energie is gewoon gratis hè en niet erg maar als het teveel geven wordt pas ik daar een beetje voor want dan wordt het gewoon misbruiken van mijn goedheid. Anyways ik kom er zelf meestal niets beter uit. Sparren noemen ze dat dan, maar eigenlijk zien ze hoeveel kracht, energie en kennis ik heb en willen dat gewoon hebben. Ik noem dat hebberig, kijk en soms leer ik ook wat van de ander, maar meestal leren ze het meeste van mij. Tja ik heb net voor 11.000 euro aan kennis in mezelf zitten door businesscoaching en ook nog een opleiding van 4 jaar achter de rug ook zo’n 12.500 euro dus dat is behoorlijk wat kennis en ervaring wat ik niet allemaal zomaar weg geef. Ik geef namelijk al heel veel gratis en ik blijf niet aan de gang. Je kent het vast wel als je ook coach bent

Ik laat me niet aan banden leggen

Anyways dus iemand wil mij aan banden leggen en dat HAAT ik echt. Ik ben een type wat gewoon vrij wil zijn. Ik ben net gewend aan mijn vrijheid. Ik heb mijn leven lang alles door anderen mensen laten bepalen omdat ik geen NEE durfde te zeggen. Het komt erop neer dat HIJ bepaald hoe het gaat lopen en ik voel me er eigenlijk niet fijn door. Ik voel me overbluft. Hij wil ook niet skypen, NEEEE laten we ECHT afspreken. Waarom? als je wilt sparren kan dat ook gewoon over de telefoon of skype? Deze man wil gewoon aandacht. Hij verteld me dat hij pas een smartphone heeft en best wat achter ligt, kan je nagaan hoe ver hij achter ligt haha sorry oordeel van mijn kant, maar dat dacht ik wel. OMG nu pas een smartphone denk ik het is 2018 for god sake  onder welke steen heeft hij geleefd dacht ik
Ik merk ook tussen de woorden door dat hij hele ouderwetse vastgezette overtuigingen heeft en graag controle heeft over alles. Hij wil alles plannen en ik juist niet. Hij doet overal aannames over, zoals “oh ben jij zo’n vrije vogel, maar je bent toch HSP” Uh huh wat is dat voor rare opmerking? Dus ik zeg nou ik ben een HSP-HSS die houd van uitdagingen en vrijheid  Ik leg me niet graag vast dat heb ik nooit graag gedaan. Dat had ik vroeger al met vriendinnen die vaste dagen wilde afspreken of sportclubjes die ELKE week verplicht zijn. Gadver nee mij niet gezien. Maar goed ik denk “hoe kom ik hiervan af”.

Iemand die alles verdraait

Nou laat ik nu die dag erna een klant krijgen die heeeeel graag haar afspraak wil verzetten en wat denk je. Ja precies op die dag dat ik met hem heb afgesproken. Ik zeg GEEN probleem tegen mijn klant. Ik dacht oké mooi nu kan ik van de afspraak af. Eigenlijk wilde ik hem gewoon verzetten, maar ik stuurde hem een appje dat ik de afspraak wilde cancellen, omdat ik een klant heb en die nu eenmaal voorgaat. Waarop hij stuurt “oh oke, ja dat snap ik maar jij begon met af te spreken.” Hierdoor raakte ik meteen geïrriteerd en dacht Uhm nee, jij nodige mij uit voor koffie en ik was zo stom om erop in te gaan (dit laatste stuurde ik niet maar dacht ik wel) Hij was duidelijk beledigd, teleurgesteld en voelde zich afgewezen of iets in die trant. Hij draait de boel ook om door te zeggen dat ik wilde afspreken terwijl hij mij uitnodigde, maar goed. Ik wilde de afspraak verzetten en zei “we kunnen ook op een open coffee afspreken.” En eerlijk? Ik had gewoon geen zin meer om echt tijd vrij te maken voor hem. Hij zei “nee dan heb ik al een afspraak en daarna ga ik op vakantie.”

Het voelde vanaf het begin al niet goed

Nou helemaal prima stuurde ik dan spreken we na de vakantie wel af. Dus ik laat het vrij. Waarop hij stuurt zullen we meteen een datum plannen? Waarop ik denk “Aaaaaarghh nee dus, mijn zin is al over.” Ik stuur “dat zien we tegen die tijd wel”. OMG het is pas over een week of 7 dus waar gaat dit over denk ik dan? We kunnen toch altijd afspreken. Hoe graag wil je me vastleggen en zekerheid dat er een afspraak staat. Ik ben dus echt geïrriteerd nu en stuur hem dat ik niet graag zo ver van te voren plan. Hij stuurt “nee dan merk ik”.  Wat dus suggereert dat hij heel erg van de planning en structuur is. Nou Ik haat structuren en ik haat planningen dus vent laat me met rust dit is totaal geen match. Maar goed ik wil altijd maar beleefd blijven en de ander niet kwetsen enzo en ik ben er klaar mee. Ik besluit dat ik eigenlijk in eerste instantie al erachter kwam dat ik eigenlijk helemaal niet meer met hem wilde afspreken omdat het vanaf het begin al niet gelijkwaardig voelde. Ik voel me door hem aangevallen. Iets wat ik herken maar wat bij mij triggert dat hij probeert om mijn kleiner te maken door zijn overtuigingen en beperkingen op mij te plakken. Ik heb lang genoeg het gevoel gehad me kleiner en minder te voelen dan de ander dus dit was gewoon een test van het universum in grenzen aangeven en kijken of ik al sterk genoeg ben. Nou dat ben ik want ik laat me door niemand meer de les lezen.

Wie wil er bepalen en wie heeft er nu de controle?

Hij wil bepalen en hij wil de controle. Ik heb hier geen zin in en zeg tegen hem dat we het laten voor wat het is en dat ik ga chillen. Eigenlijk wil ik allerlei verzachtende dingen sturen om mijn toch mijn oude please gedrag en de ander niet willen kwetsen egostukken omhoog kwamen, maar ik doe het niet omdat het gewoon is wat het is. Het heeft geen nut. Mijn besluit staat vast, ik wil niet meer afspreken met hem en zijn dwingende manier van praten en doen. Zijn oordelen over mijn HSP en eigenlijk heeft deze man overal oordelen over en de aannames die hij doet zinnen me niet. Ik ben er in ieder geval klaar mee. Dus ik ga chillen en zet mijn telefoon uit. Nu zie ik ’s ochtends dat hij gebeld heeft, geappt heeft en via messenger van facebook berichten stuurde. OMG wat een stalker en opdringerig type en ik ben zo blij dat ik niet ingegaan ben op zijn spelletje. Bah ik houd niet van dit soort mensen. Je moet de ander vrij laten en als dat niet kan ben ik er klaar mee. Normaal zou ik enorm veel aandacht schenken en fouten bij mezelf zoeken, maar het feit blijft dat deze man een andere bedoeling heeft en zich enorm laat leiden door zijn eigen ego en daar heb ik dus geen zin in . Deze man is niet zuiver en nog lang niet zo ver als ik ben in persoonlijke ontwikkeling. No offense hoor maar het is gewoon zo.

Wat ik gewoon wil zeggen is dan ook durf altijd NEE te zeggen en heb je ja gezegd doordat je jezelf weer eens liet meeslepen door je enthousiasme, durf er dan op terug te komen en gewoon alsnog NEE te zeggen. Zonder reden waarom. Zeg of stuur gewoon IK heb hier GEEN zin in. Dat dus  als jij voelt dat iets niet goed is in jouw kern, luister hier dan naar. Het is ook gewoon de waarheid in jou. Jij kent je eigen waarheid als geen ander.

Fijne dag lieve vrouw 

Share This